Lovászi Edina dalszerző, énekes, színész és bábszínész. Gyermekkora óta aktívan foglalkozik énekléssel, népiének és magánének órákon, kurzusokon 6 éves kora óta vesz részt. A versek és azok megzenésítése szintén gyerekkori élményeihez kötődnek. Az első zenei hatások között színészek által énekelt versek voltak a legemlékezetesebbek számára, melyekben a zeneiség mellett elsősorban az előadás módja és a szövegek egyedi értelmezése jelentett sokat.

„Nem tudom megmondani, hogy miért, de már egészen kisgyerekkoromban vonzottak a versek. Gyakran énekeltem olyan szövegeket, melyeket elénekelhetetlennek neveztek a tanáraim. Lehet, hogy igazuk volt, de én annyira szépnek és érdekesnek találtam őket, hogy nem akartam elereszteni.”

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán ismerte és szerette meg a színházat. Első és legfontosabb élménye a különböző irodalmi szövegekkel való találkozás és azok előadásának lehetőségei voltak. Ezekben az években olyan pedagógusokkal és művészekkel találkozott, akik számára az alkotás egyaránt jelentette a világról való gondolkodás terepét valamint önmagunk megismerésének és kicsomagolásának legkézenfekvőbb eszközét.

Színészi pályája első négy évében a veszprémi Kabóca Bábszínház tagja volt, majd az elmúlt években számos színházban dolgozott szabadúszóként. Megfordult többek között a Káva Kulturális Műhelyben, a Mesebolt, a Bóbita és a Griff Bábszínházban. Színházi pályafutása során olyan neves zeneszerzőkkel dolgozott, mint Adrian Lenski, Lázár Zsigmond, Ágoston Béla, Kiss Erzsi, Nyitrai László.  Munkái mellett irodalomtudomány és színháztörténet szakot végzett a veszprémi Pannon Egyetemen.

Különleges hangi adottságai mellett a versekhez és szövegekhez való hozzáállása miatt vált egyedivé, vagy ahogyan Dinnyés József dalszerző kiemelte, műfajteremtővé a magyarul énekelt versek tekintetében. Monológszerű, a közlés vágyától telített, gyakran drámai hangfolyamai minden esetben valami olyan témát dolgoznak fel, mely mindennapi életünk alapvető kérdéseit érintik. Nincsen gondolat nélkül elénekelt hang, nincsen értelmezés nélkül választott zenei sor a szerzeményeiben. Dalszerzőként és énekesnőként először a Chabanda nevű világzenei formációban mutatkozott be 2012-ben. Flow című lemezükön társszerzőként és énekesként is szerepel.

„Célom, hogy egy versekhez a leginkább illő dallamot és zenét találjam meg. Éppen ezért, amikor kortárs költők műveivel foglalkozom, van bennem félelem, hogy sikerül-e megragadnom a vers lényegét, központi magvát (…)

(…) a legnagyobb elismerés, amikor a költők visszajelzik, hogy pontosan értem és megfogtam a szöveg lényegét, mélységét. Erőt ad, ha azt mondja egy költő: libabőrös lett a daltól és megtisztelve érzi magát. Szerencsére sok ilyen visszajelzést kaptam már.”

A legfrissebb, családok számára készült, Abszurd, bravúr, celeb című koncertanyaga a szavak és a szavakkal való játék csodálatos világába kalauzolja el a hallgatókat. A Laik Eszter versei alapján készült koncert zenés szómagyarázatot kínál olyan idegennyelvű kifejezésekhez, melyeket a gyerekek nap, mint nap hallanak, de nem minden esetben értenek. Az előadás érdekessége, hogy a zenei utazás főszereplője egy Pali nevű kisfiú, aki mindent tudni szeretne, és akinek mindenről van véleménye. A bábszínházi elemekkel gazdagított koncerten olyan ismert és elismert zenészekkel dolgozik együtt, mint Kertész Endre, Morvai Tamás és Szegő Dávid.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s